CE Belgesi Nedir ? Nasıl alınır ?

CE Belgesi Nedir ? Nasıl alınır ?

09 Ekim 2022
CE Belgesi Nedir ? Nasıl alınır ?

CE NEDİR?

Kelime anlamı olarak ‘’Confomity European’’ anlamına gelen ‘’CE’’ ibaresi ürünlerin Avrupa pazarı içerisinde güvenle dolaşabilmesi için Avrupa Birliğinin 1985 yılında oluşturmaya başlamış olduğu standart ve direktifleri çerçevesinde bir sağlık ve güvenlik işaretidir. Avrupa Birliği genelinde kabul edilen bu CE Sertifikası ile birlikte ürünlerin insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğu tescillenmekte ve ürünlerin AB direktiflerine uygun olduğu kabul edilmektedir. CE işareti ile birlikte ürünlerinizin Avrupa pazarında serbestçe dolaşabilmesi için gerekli kural ve normlara sahip olduğunu kanıtlamaktadır.

CE İŞARETİ GEREKTİREN ÜRÜNLER VE DİREKTİFLERİ (YÖNERGE)

Avrupa Birliğinin belirlemiş olduğu bu kural ve normlar ürünlerin sınıflarına ve teknik farklılıklarına göre ayrı olarak sınıflandırılmaktadır. CE ibaresi taşıması gereken ürünler ve bu ürünler ile ilgili olarak belirlenmiş direktifler ise aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

İLGİLİ ÜRÜNLER

 

1. Alçak gerilim cihazları

AB’NİN İLGİLİ MEVZUATI

DİREKTİF

2. Basit basınçlı kaplar

Low voltage equipment

(73/23/EEC)

3.Gaz Yakan Aletler

Simple pressure vessels

(87/404/EEC)

4. Sıcak su kazanları

Gas appliances

(90/396/EEC)

5. Elektromanyetik uygunluk

Hot water boilers

(92/42/EEC)

6.Makinalar

Electromagnetic compatibility

(89/336/EEC)

7.Sivil kullanım için patlayıcılar

Machinery

(98/37/EC)

8.Otomatik olmayan tartı aletleri

Civil explosives

(93/15/EEC)

9.Patlayıcı ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar

Non-automatic weighing instruments

(90/384/EEC)

10. Asansörler

Equipment and protective systems intended for use in Potentially explosive atmospheres

(94/9/EC)

11. Basınçlı kaplar

Lifts

(95/16/EC)

12.Aktif emplante edilen tıbbi cihazlar

Pressure equipment

(97/23/EC)

13.Tıbbi cihazlar

Active implantable medical devices

(90/385/EEC)

14.In vitro diagnostik tıbbi cihazlar

Medical devices

(93/42/EEC)

15.Oyuncaklar

In vitro diagnostic medical devices

(98/79/EC)

16.Gezi Amaçlı Tekneler

Toys

(88/378/EEC)

17.İnşaat malzemeleri

Recreational craft

(94/25/EC)

18.Kişisel korunma donanımları

Construction products

(89/106/EEC)

19.Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları

Personal protective equipment

(89/686/EEC)

20. Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar

Radio and telecommunications terminal equipment

(99/5/EC)

 

 

(2000/9/EC)

 

 

 

CE İŞARETİNİN KULLANIM ALANLARI

CE İşareti   Avrupa Birliğine Uygunluğu gösteren bir işarettir. Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin sağlığa, çevreye zararlı olup olmadığı, direktiflere uygun olup olmadığının bir göstergesidir. Tüm Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilen bu işaret ile birlikte ürünlerinizin hem insan hem hayvan hem de çevre için güvenilir olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı Avrupa ülkeleri ile olan işlemlerde kullanılması gereken bir sertifikadır. Buna ek olarak kabul edilen bir standartlar bütünü olan bu CE Sertifikası sadece Avrupa ülkelerinde değil, ülkemiz içerisindeki ürünlerden de talep edilmektedir, Global çapta tanınmış ve talep edilen bu işaret (CE Belgesi) sadece Avrupa coğrafyasında değil, tüm Dünyada talep edilebilmektedir. 

 

CE BELGELENDİRME SÜRECİ NASIL İLERLEMEKTEDİR?

CE Sertifikası bir ürün sertifikası olduğu için talep edilen ürünlerin teknik bilgileri ve özelliklerinin tarafımıza ulaştırılması gerekmektedir. Sizden gelen bu teknik bilgilere istinaden ürünün ilgili direktif ve standartları belirlenmekte ve bu ilgili direktiflere istinaden yasal gereklilikler tarafınıza bildirilmektedir, Belirlenen gerekliliklere istinaden ürününüz için bir teknik dosya oluşturulmakta ve Akredite Kuruluş tarafından ürününüzün EMC, LVD Makine Emniyet Yönetmeliğine uygunluk testleri gibi test ve analiz işlemleri tamamlanıp direktiflere uygunluğu kontrol edilmektedir, Herhangi bir uygunsuzluk bulunmaması durumunda ise ürününüzün ilgili direktife uyumlu olduğunu belirten CE Sertifikası tarafınıza ulaştırılmaktadır.

 

CE SERTİFİKASININ FAYDALARI

CE Standartları Avrupa Birliğinin kabul etmiş olduğu bir standart olduğu için ürünlerinizin çevreye, insana, hayvana herhangi bir zararı olmadığını ve bu noktalarda gerekli güvenlik ve sağlık önlemlerini aldığınızı göstermektedir. Bu durumda firmanızın ve ürünlerinizin güvenilirliğini ve kalitesini göstermekte ve başta Avrupa Birliğine bağlı olan ülkeler olmakla beraber tüm Dünya içerisinde ürünlerinizin serbestçe dolaşımına imkân sağlamaktadır. Son müşterinizin ürünü güvenle kullanabileceğini taahhüt eden bu sertifika ile birlikte ürünleriniz daha geniş bir pazar alanına sahip olacak ve daha fazla talep edilir bir konuma gelecektir. Buna istinaden birçok ürün grubu için Sanayi Bakanlığı tarafından zorunlu kılınmış olan bu sertifika ile birlikte firmanız da üretimini yaptığınız ürünler yasal mevzuatlar çerçevesinde uygun hale gelecektir.

 

CE SERTİFİKALANDIRMA SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

CE Sertifikanızı alırken belgeyi alacağınız kurumun NANDO (New Approach Notified And Designated Organisations) sistemi ve Sanayi Bakanlığı tarafından akredite edilmiş dolayısı ile verdiği sertifikanın uluslararası olarak denkliği ve geçerliliği olup olmamasıdır. Bu önemli detayı kontrol etmenin yolu ise NANDO sisteminin resmi sayfasından Onaylı Kuruluşlar Listesinde sertifika alacağınız kuruluşun ismini aramanız olacaktır. Sertifika alacağınız kuruluş ilgili direktif içerisinde yayınlanmış bir kuruluş ise alacak olduğunuz sertifikanızın denkliği ve uluslararası geçerliliği olacaktır.

 

NANDO SİSTEMİ NEDİR?

Açılımı New Approach Notified And Designated Organisations olan bu kuruluş yeni yaklaşım bildirilmiş ve belirlenmiş kuruluşlar anlamına gelmektedir. Avrupa birliği standartlarında akredite olmuş onaylı kuruluşları ülke, standart ve firma bazında yayınlayan ayrıca bu firmalara ait akreditasyon kapsamlarını, akreditasyon bitiş tarihlerini, nb (notified body) numaralarını ve iletişim bilgilerini de paylaşan topluluktur. Bu topluluk Avrupa topluluğu içerisinde CE Sertifikası veren firmaların resmi olarak yayınlandığı ve kabul edildiği bir sistemdir.

 

TEKNİK DOSYA NEDİR?

CE Sertifikası almak için yapılması gereken en önemli aşamalardan biriside Teknik Dosyanın hazırlanmasıdır. Sertifika için hazırlanması gereken bu teknik dosya ürünün Avrupa Birliğinin ve bağlı olduğu ülkenin yasal şartlarını taşıdığını gösteren bir uygunluk dosyasıdır. Bu teknik dosya içerisinde aşağıdaki maddelerin bulunması gerekmektedir;

 

-CE işareti almak istenen ürünle ilgili tanımlamalar,

-Ürünün hangi amaç için üretildiği ve ürünün çalışma şekli

-Üretim ve tasarım konularına ait teknik çizimler, projeler, elektronik-mekanik devreler ve bunların çalışma şekilleri,

-CE belgesi için gerekli olan standartların yerine getirilmiş olanlarının listesi,

-Gerçekleştirilemeyen standartların yerine uygulanan çözüm yolları,

-Yerine getirilen standartlara ait olan test sonuçları ve bunların analizleri,

-Türkçe ya da orijinal dilde kullanma kılavuzu ve montaj kılavuzu,

-Gerekli görüldüğü durumlarda kalite yönetimi sistemi belgesi,

-Üretim sırasında kullanılan malzemeler ve ürün ile ilgili güvenlik testleri,



 

 

Whatsapp'dan Yazabilirsiniz.